Anasayfa > Edebiyat > Kitap isimleri

Kitap isimleri

Cuma, 18 Kas 2011 Yorum ekle Yorumlara git

Kafadan eyvallah… Ä°sim önemlidir. Gayet önemlidir hatta. Film ismi, kitap ismi, ürün ismi hatta çok daha bunların ötesinde insanın kendi ismi. İçeriÄŸe dair çaÄŸrışımlar taşır, taşımalıdır. Dikkat çekici olmasında, ilgi uyandırmasında, heveslendirmesinde hatta yine bunların ötesinde tüketime alenen tahrik etmesinde de sıkıntı görmüyorum. Ve fakat ki ahlaktan yoksun olamaz bir ÅŸeyin ismi, hele ki bir kitabın ismi. Yukarıda saydıklarımın da ötesinde körü körüne popüler olmak pahasına “isim uydurmak” ahlaksızlıktır. Çalmaktır. Hatta bunların da ötesinde kandırmaktır. Böyle bir durum tıpkı bir Temel fıkrasındaki duruma döner;

Temel kitap yazacaktır, çok satmasını istediÄŸi için Orhan Pamuk’a gider. Bir kitabın çok satması için gerekli sırrı sorar. Orhan Pamuk da “eÄŸer bir kitabın çok satmasını istiyorsan baÅŸlığı çok önemlidir. BaÅŸlık üç temel öğeyi içermelidir ki bunlar seks, polisiye ve asalettir. Åžimdi bu 3 öğeyi içeren bir baÅŸlık bul” diye Temel’i yönlendirir. Bunun üzerine Temel’in bulduÄŸu baÅŸlık “Kontesi kim s…i” dir. Pamuk baÅŸlığı beÄŸenir, lakin bu baÅŸlığa bir de din öğesi eklenirse çok daha iyi olacağını söyler Temel’e. Temel bir hafta sonra geri gelir; “Allah Allah kontesi kim s…i”.

Kastımın ne olduğunu göstermek adına aklıma ilk gelen bir kaç örnek;

-Parayı BulduÄŸum An Alayını – Erdal Demirkıran
-S*ktir Et & Hayatta Hiçbir Åžey Senden Önemli DeÄŸi – John C. Parkin
-1 Saatte Web Sitesi (Cd’li) / Hızlı ve Kolay – Michael Utvich/ Ken Milhous/ Yana Beylinson
-24 Saatte Photoshop CS3 Herkes İçin! – Kate Binder/ Carla Rose
-Herkes İçin Java – Herbert Schildt
-60 Saniyede Evet – Don Spini

Maalesef ki örnekler tonla. Sadece kitap ismiyle de sınırlı değil dediğim gibi. Sırf bir şeyi daha satılır ve pazarlanır yapmak adına o şeyin barındırmadığı bir takım vasıfları isminde vadetmesi, veya buna benzer olarak o vasfı hiç olmadık ölçülerde abartarak isminde bulundurması, ortalama insan aklı ve de mantığı süzgecine dahi giremeyecek derecede gülünç, yersiz, çapsız iddialar taşıması, ürünün hitap ettiği kitlenin eksikliklerini veya zaaflarını istismar etmesi hiç bir açıdan ahlaki değil.

Hadisenin bir diğer boyutu da olabildiğince akılda kalıcı ve alabildiğine popülerleşmeye müsait bir isim seçmek. Basitleşmek, sığlaşmak ve çirkinleşmek pahasına. Kendimde ve tanıdığım bir çok insanda tamamen ters etki yaptığını biliyorum. Okuyacağım, izleyeceğim veya satın alacağım varsa dahi sırf isimdeki o ukala, o ucuz, o sahtekar kokuyu aldığımda vazgeçiyorum. Hatta bunun da ötesinde daha bir klasikleşmiş olanlara meylediyorum sanırım : )

Mevzu kitap isminden çıktı aslında. Ama yazdıkça görüyorum ki mesele çok daha geniÅŸ. Kitap, film, cep telefonu tarifesi-kampanyası, ciklet, ÅŸampuan derken uzayıp gidebilir. Kısa keseyim…

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
  1. Çarşamba, 23 Kas 2011 16:56 | #1

    Okuyunca aklıma geldi kanka, ya bu çikolata reklamlarında o çikolatayı yerken orgazm olmalara ne demeli. Şimdiye kadar ne nestle ne de ülker yerken hormonlarımda bir hareketlenme olmadı 😀

  2. Çarşamba, 23 Kas 2011 18:24 | #2

    @Hüsnü
    Aynen aynen : )

  3. NEHİR ROBİN ÇAMLICA
    Çarşamba, 07 Kas 2012 15:28 | #3

    HAHAHAHAHAHAHA
    AYNEN

  4. Çarşamba, 13 Mar 2013 19:56 | #4

    güzel

  1. Henüz geri bağlantı yok