ArÅŸiv

0, 2012 için arşiv

Tepenin Ardı

Çarşamba, 26 Ara 2012 4 yorum

Tepenin Ardı


Uzun zamandır bir Türk filmini bu kadar sevmediğimi söyleyerek, yekten fikrimi belirteyim. Çok fazla salonda gösterimi yok filmin, çok da uzun süre vizyonda kalsın sanmam. Tam arada kaynamaya müsait filmlerden. Uluslararası film festivallerinde topladığı bir dolu ödüle binaen gidelim dedik. İyi de ettik.

Anadolunun ücra bir köşesindeki çiftlikte yaşanan bir aile dramı anlatılıyor filmde. Filmin çekildiği yerler o kadar kuş uçmaz kervan göçmez yerler ki tipik bir Amerikan western filmi canlanıyor insanın gözünde. Yanlış duymadıysam filmin son sahnesi haricinde bir müzik de kullanılmamış. Duyulan daha çok rüzgar uğultusu, ağaç hışırtısı, dere şırıltısı, ateş çıtırtısı. Aslında bu durum olaylara hemen yanıbaşınızda olup bitiyormuş hissi de vermiyor değil. Gerçekliğini arttırmış filan denilebilir. Lakin zaman zaman dramdan çok psikolojik gerilimi andıran bir senaryosu olduğundan, uygun bir müzik daha kalıcı, baskın bir etki bırakabilirmiş gibi geldi.

Otoriter bir dede, melankolik bir baba, askerlik sonrası psikolojik sorunlarıyla boÄŸuÅŸan bir genç, meraklı toy bir çocuk, münzevi bir çoban ve güvenilir, halim selim bir kahya. Ve obalılar ile ovalılar arasındaki, o Anadolunun en bilindik kavga konusu; davar sürüsü-ekin tarlası anlaÅŸmazlığı…Derken olaylar geliÅŸir…Hiç eÄŸip bükmeden, çizgisinden sapmadan, ama soÄŸuk bir minimalist tavra da bürünmeden (tam da yeri gelmiÅŸken Nuri Bilge Ceylan’a iliÅŸtirmiyorum bu kez), dolaylamak ile dolaylamamak arasında çok iyi bir yere konumlanarak hikayesini anlatan, derdini sinema dilinde güzelce dillendiren bir film çıkar ortaya. OlmuÅŸtur kanaatimce.

Film aslında Anadolu’daki yerel bir hikayeden yola çıkarak Türkiye’ye ve daha da ötesi bütün Dünya’ya dair hakikatli bir mesaja ulaşıyor; “Hep bir düşman vardır!”. Daha da geniÅŸletecek olursak, ortak bir düşman her zaman bulunur, ve ona karşı birleÅŸmek çoÄŸu kere suça ortak olanların lehinedir. Bu haliyle aslında çok evrensel bir durumu iÅŸaret ediyor film. Ve fakat ki, son sahne ve o sahnede çalınan müzik filmi bu evrensellikten koparıp Türkiye baÄŸlamıyla sınırlandırıyor. SöylenegeldiÄŸi yöreye, topraklara ait öğeler çoÄŸaldığında atasözlerinin veya deyimlerin baÄŸlamının kısıtlı kalması ile, motamot çevirilse bile bir Fransız’ın anlayacağı türden bir söz arasıdaki evrensellik farkı gibi. “Namazda gözü olmayanın ezanda kulağı olmazmış” ile “Damlaya damlaya göl olur” farkı gibi.

Filmle ilgili tek sıkıntı Türkiye baÄŸlamında iÅŸaret ettiÄŸi simgesel anlatımı, bahsettiÄŸim o son sahnede gözümüze sokar gibi üzerine bastırması. Filmin bu mesajına çok katılmasam da, fikrini iyi ifade etmiÅŸ, en azından evrensel boyutta düşünülebilecek olanı. Filmle ilgili ÅŸuradaki bir yazıda denildiÄŸi üzere “Is it just us, or does this sound a little too similar to what’s happening back home?” gibi…

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Eclipse – Customize View

Çarşamba, 12 Ara 2012 Yorum yapılmamış

Eclipse’te yüklü eklenti sayısı arttıkça kalabalıklaşıp, göz tırmalar hale gelen iki durumdan kurtulmanın yönteminden bahsedeyim.

Birincisi üst menüdeki buton kalabalığı. Windows->Customize Perspective menüsünden Tool Bar Visibility sekmesinden aktif olarak kullanılan butonlar seçilip, sadece bu butonların görünmesi sağlanabiliyor.

Ä°kincisi de saÄŸ tık menülerindeki seçenek kalabalığı. Yine aynı ÅŸekilde Windows->Customize Perspective menüsünün Menu Visibility sekmesinden menülerde hangi öğelerin gösterileceÄŸi seçilebiliyor. Mesela projedeki bir klasör üzerinde saÄŸ tık yapıp “New” denildiÄŸinde on yüz bin milyon dosya türü gelmesin istenilebilir gayet insani bir tavırla. Bunun için File->New seçeneÄŸinden istenenler seçilerek daha sade bir menü oluÅŸturulabilir.

eclipse-customize-perspective-menu-toolbar

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Hibernate Blob Tipi – Criteria API Example uyuÅŸmazlığı

Pazartesi, 10 Ara 2012 Yorum yapılmamış

Geçenlerde epeyce vaktimi alan bir hatayı nasıl çözdüğümüzden bahsedeyim. Olur da benzer bir hata ile cebelleşen birileri arar da denk gelir. Üşenme yaz, kullanıcı bilmezse Google bilir.

Bütün mesele bir dosyayı veritabanında BLOB olarak tanımlanmış bir kolona yazmaktı aslında. Dosya içeriğini byte[] tipinde değil de, java.sql.Blob tipinde tanımlamak gerektiğini öğrendim bu arada, aksi durumda eşlemede tip uyuşmazlığı hatası alınıyor.

Entity sınıfı : File.java

...
private Blob fileContent;
//private byte[] fileContent; 
...

Hibernate eşleme(mapping) dosyası : File.cfg.xml

...
<property name="fileContent" type="blob" column="FILE_CONTENT" />
...

(Hibernate Annotation ile aynı hata oluşuyor mu bilmiyorum bu arada)

şeklinde eşledim dosyanın içeriğini. Fakat testleri çalıştırdığımda

java.sql.SQLSyntaxErrorException: ORA-00932:
inconsistent datatypes: expected – got BLOB

ÅŸeklinde bir hata ile karşılaÅŸtım. Uzunca bir süre debelendikten sonra, basit bir hibernate projesi oluÅŸturup, önce en güncel hibernate kütüphaneleri ile sonra da 3.6 sürümü kütüphaneleri ile test ettim. Herhangi bir sorun olmadan yukarıdaki eÅŸlemelerle dosyayı kaydedebildim. Forumlarda benzer bir sorunla karşılaÅŸmış olanların belirttiÄŸi hibernate.cfg.xml‘de çeÅŸitli ayar deÄŸiÅŸiklikleri yapmak, hibernate ve bağımlı olduÄŸu kütüphanelerin sürümlerini incelemek, debug loglarını satır satır incelemek ve sair derken uzunca bir maratondan sonra oyunun sonunu getirdik, prensesi kurtardık.

Sorunun kaynağı Blob tipi bir alana sahip sınıf için Hibernate Criteria API’nin Example yapısı ile arama yapmak imiÅŸ. Böyle bir durumda yukarıdaki gibi bir tip uyuÅŸmazlığı hatası alınıyor. Çözüm olarak ilk akla gelen Blob tipindeki alanı excludeProperty olarak belirtip, kriter listesinin dışında bırakmaktı tabi ki.

...
File file = new File();
file.setName("XFile");
...
//set other file properties
...
//Create an example to search for
Example example = Example.create(file)
//but exclude the property named "fileContent"
                  .excludeProperty("fileContent");  

List<File> results = session.createCriteria(File.class).add(example).list();
...

Muhtemelen benzer hatayı Clob tipi için de verecektir. Akıllarda buluna, gaflete düşülmeye…

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail